כניסה לחברים  |  הרשמה 

 
  
חדש באתר


 
 
דבר העורך
 
 

שלחו מייל בכל בעיה/ שאלה/ הבהרה/ תיקון/ תמונת מצב/ סרטון נחמד/ חדשות או כל דבר 
saridtv@sarid.org.il
 
 



 






   

 
 
מונה:



עוף מכובס: ביקורת חדרי אוכל בקיבוצים - חדר אוכל שריד  
תום שלח - (מתוך עיתון הדף הירוק)
 
חוצים במכונית החדשה את נוף העמק הרטוב. הגשם שוב נהיה כבד ולא רואים ממטר. "יחשיך" ו"העוגה" אומרים שגשמים כאלה מועילים לחקלאים, שכן הם מאפשרים לשניים (שמהווים כשני שלישים מצוות המטעים של קיבוצי) לנטוש את עבודתם ולהתלוות אליי לארוחת צהריים בקיבוץ שריד.
קבלת פנים - "סליחה, לאן אתם מנסים להגיע?" תהה רכז המשק החביב בשעה שניסינו למצוא את הכניסה לחדר האוכל, דווקא בבניין המשרדים של הקיבוץ. "אני מבקש שתיתן לנו הרבה עופות מכובסים", הציע לפני שכיוון אותנו לחדר האוכל, שאפילו לא היה קרוב למקום אליו הגענו. "אתה לא מתבייש לצלם עם מצלמה של טלפון, תגיע עם מצלמה רצינית", רטנה כלפיי בחיוך רכזת חדר האוכל, בעוד ילדי הקיבוץ עושים פוזות למצלמה העלובה שלי בצרחות "צלם אותי, צלם אותי". "ילדים, פה זה חדר אוכל, לא תצוגת אופנה", סיננה כלפיהם אחת הוותיקות והזכירה לכולנו, שבסופו של דבר, מדובר בקיבוץ פולני.
 
מה חדש? למרות שהקיבוץ עבר לא מכבר לשכר דיפרנציאלי, לוח המודעות שיתופי למדי. הזמנה לשיחת קיבוץ (היא נדחתה עקב המשחקים של הפועל בכדורגל וצסק"א בכדורסל), הפנינג חנוכה לילדים, תור לספר ושעות פתיחה של מוסדות, הם רק חלק מנושאי
המודעות הקיבוציות שניתן למצוא פה. "התרבות היא משהו שלמרות ההפרטה נשאר חזק מאוד", מסביר לנו רכז אגף המזון, שלמה הרוש, שעד לא מזמן שימש גם כרכז התרבות, "אין סיבה, שבגלל ההפרטות השיתופיות תיפגע".
 
קוד לבוש - חולצות הפלנל מככבות פה כאילו שנות התשעים לא נגמרו מעולם, וכמובן, אליהן נוספים בגדי העבודה המקובלים ומדי המפעלים המקומיים, בראשם "גמל שריד". 
 
דברים שרואים מכאן - חדר האוכל אינו גדול במיוחד, ובנוי בשיטת ההאנגר - תקרה גבוהה ובלי מחיצות. החלונות צרים למדי, ומהם ניתן לראות במעורפל את נוף שדות העמק, על רקע עצי אזדרכת. זה אמנם נראה מעט ישן, אבל יש פה איזה קסם "אולד פאשן" בלתי מוסבר. "יש לי בעיה עם איך שחדר האוכל בנוי", מודה שלמה. "כבר שיפרנו לא מעט דברים, אבל אנחנו מתכננים עוד שיפוצים רציניים בעתיד הקרוב". על אף המבנה הלא מי יודע מה מטופח, בכל הקשור לקישוטים ולציוד, יש לשריד בהחלט במה להתגאות. הקירות מעוטרים בציורים רבים ויפים לכבוד החג, ועגלות ההגשה חדישות וצבעוניות.

הגשת פתיחה - לקחתי מנהיגות וניגשתי ראשון. לאחר התלבטויות החלטתי להמר על גולש עוף, שאליו הוספתי המבורגר מהתנור (ע"ע אולד פאשן), לחמנייה ופירה. האווירה החורפית דחפה אותי לקחת גם מרק שעועית, שגובה בקופסה קטנה של שקדי מרק. העוגה הצטרף אליי בתחום הגולש, אליו הוסיף אורז וג'חנון (איזה מין פולנים הם?) יחשיך בחר בשניצלונים, בהמבורגר ובפירה.

ארוחה ממוצעת תעלה לחבר 14 שקלים, שכיר ישלם 35% אחוז יותר ואורח ייפרד מ-50% יותר.

שלוש ארבע לעבודה - הענף מונה תשעה עובדים, מרביתם שכירים, כשהבולט ביניהם הוא השף יורי, שמגיע זה 12 שנה מנצרת עילית הסמוכה. הקיבוצניקים הבולטים הם המנהלים שלמה ואמנון, שאף על פי שכבר הגיעו לגיל פרישה לגמלאות, החליטו לקחת את הענף תחת חסותם. "רצו להביא הנה קבלן מזון", מספר שלמה על הסיבות שהביאו אותו להחלטתו, "ואני לא מוכן בשום אופן שעתיד חדר האוכל יהיה תלוי בגורם חיצוני, שבכל רגע נתון יכול לפשוט את הרגל, או שסתם יימאס לו, אז החלטתי - יחד עם אמנון - לקחת את המקום הזה". השניים לא הסתפקו בחדר אוכל מקומי, אלא הרחיבו את היקף הפעילות גם מחוץ לקיבוץ. ענף המזון בשריד קיבל רישיון עסק ותעודת כשרות, שמאפשרים לו לספק מזון לקיבוצים ולמפעלים רבים באזור. בעתיד מתכננים השניים, מלבד השיפוץ המדובר, להרחיב גם את היקף הפעילות המסחרית באמצעות פתיחת חנות לממכר מזון ביתי מוכן, יינות מתוצרת מקומית ועוד שלל מוצרים מעשה ידי החברים. בינתיים, מוציא הענף כ-1,300 מנות לארוחת צהריים, שישה ימים בשבוע, וכ-250 מנות לארוחת ערב בימי שישי.

על טעם ועל ריח - גולש העוף היה מעניין. המרק הפיח בגופי חום מענג, ועם השקדים בהחלט הוכיח שההימור השתלם. ההמבורגר, למרות יובשו היחסי, היה לא רע, ושילובו עם לחמנייה, חרדל וחסה בהחלט סיפק את הסחורה. "אני מופתע לטובה מהפירה", ציין יחשיך, אוטוריטה קולינרית ידועת שם, "להוציא פירה טוב במטבח כשר זה ממש לא מובן מאליו", החמיא לשלמה, וביקש מיורי הטבח את המתכון. "תן לי בצק ואני מרוצה", לעס העוגה בהנאה את הג'חנון.

ההברקה - כבר ציינתי שיש להם שקדי מרק בארוחת צהריים?

סיכום - אז נכון שחדר האוכל יכול להיראות יותר טוב, וגם לאוכל, אף על פי שהיה בהחלט טעים, יש עוד לאן להשתפר, אבל אין ספק שמכל הבחינות, הממונים על ענף המזון של שריד לוקחים את תפקידם בצורה הרצינית ביותר ולא מפסיקים לשאוף קדימה.
 
 ציון: שבעה וחצי עופות מכובסים
עוד בנושא:  ראיון עם שלמה הרוש   |  הכתבה בעיתון הדף הירוק  |  אתר הקיבוצים

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page

לייבסיטי - בניית אתרים